2016

FOLLY ‘De Swoaistee’
Erfgoedplein te Slochteren

Éen van de 10 winnaars van de Folly ontwerpwedstrijd uitgeschreven door Stichting Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.

Het Erfgoedplein is een historisch interessante plek. Vroeger was hier het Slochterdiep, de levensader van het gebied. De trekschuiten meerden hier meerdere keren per week aan en het was de plek in de omgeving waar samen met de overslag van goederen nieuwtjes werden uitgewisseld. De trekschuiten konden keren in het smalle diep door de hier gelegen zwaaikom (Groningse benaming is swoaistee). Het is daarom zeer vanzelfsprekend dat alle prominente gebouwen van Slochteren rond deze plek staan. De plek waar de “geschiedenis-folly” gesitueerd is kan daarom met recht het middelpunt van het dorp worden genoemd.
Vanuit deze plek kunnen denkbeeldige zichtlijnen getrokken worden naar de bijzondere gebouwen in de omgeving die allemaal een eigen verhaal vertellen over de geschiedenis van het dorp.

Folly De Swoaistee staat op de plek waar de zwaaikom gesitueerd was en is ontworpen rondom deze denkbeeldige zichtlijnen. De blik van de bezoeker zal hierdoor automatisch bepaald worden bij de gebouwen rond het plein en het Slochterdiep. In het midden van de folly is een zitgelegenheid van hieruit kan de bezoeker alle richtingen op kijken, dit is de swoaistee de plek waar het allemaal om draait, het middelpunt.

ontwerp: Huting & De Hoop (Ward Huting & Gerard de Hoop)

Locatie: GOOGLE MAPS

 

De andere winnaars zijn:
Alex den Braber – Folly bij de Hooge Berg
Lambert Kamps – Façade
Nathalie de Vries en Klaas Hofman (MVRDV) – Trug naor de Worrel
Geir Eide – Donker licht
Haiko Meijer (Onix) – Koetshuisje
René van Zuuk – Koperen kamer
Arjen Boerstra – Secret Oak
Fivelingo – Van Bus noar bos
Reinier de Gooijer – Strotempel

 

Folly-De-Swoaistee-01

 

 

Folly-De-Swoaistee-02

Folly-De-Swoaistee-03

Folly-De-Swoaistee-04

Folly-De-Swoaistee-05

 

 

H&H- Folly De Swoaistee-pg

 

 

 

 

 

Construction-Folly-De-Swoaistee

constructie en bouw van de folly

 

IMG_8114
18 juni opening Folly Festival. Toespraak van directrice Marjon Edzes van Stichting Landgoed Fraeylemaborg en organisator van “New Follies op Fraeylema en het Erfgoedplein”

IMG_8125
Met speciale dank aan voor de realisatie van de folly: Gerard Wösten, Viktor Schoenmakers, Ferenc Vermeulen, Wouter Jongsma en Jongeneel

BewarenBewaren