2014

Folly ALTITUDE

Inzending voor Folly ontwerpwedstrijd uitgeschreven door Stichting Landgoed Fraeylemaborg, Slochteren (NL)

Uitgangspunt voor de vorm en afmeting van de folly Altitude is een standaard zeecontainer. Het volume van de zeecontainer is in 8 kleinere volumes gesneden. Ieder segment is trapsgewijs 30 centimeter omhoog geplaatst. Zo ontstaan er hoogteverschillen (altitude) en specifieke ruimtes waarin gelopen en geëxposeerd kan worden.Door deze uitsnedes is het volume niet meer herkenbaar als container, er ontstaan voor de beschouwer bijzondere doorzichten die het achterliggende park verbijzonderen.

De geometrische beeldentaal vormt een contrast met de romantische Engelse tuin en refereert aan de voorgaande barokke tuin met zijn strakke vormen. De kleur oranje contrasteert tevens met de overwegend groene omgeving. De expositieruimtes die zijn ontstaan binnen het volume zijn via een deur aan de korte zijde toegankelijk. Vanaf de ingang loopt de route trapsgewijs omhoog. De expositieruimtes zijn hoger gelegen dan het loopgedeelte, waardoor ze fungeren als sokkel voor de verschillende soorten exposities.

De ruimtes waarin geëxposeerd kan worden zijn grotendeels gesloten en hierdoor ook spatwaterdicht. In contrast daarmee is de looproute op verschillende plaatsen transparant, zodat de bezoeker op verschillende hoogtes het park kan inkijken. Tevens zorgt deze openheid voor voldoende lichtinval waardoor er niet noodzakelijk stroomvoorziening hoeft te worden aangebracht.

 

 

Folly-Altitude

H&H-Folly-Altitude-01 H&H-Folly-Altitude-06 H&H-Folly-Altitude-05 H&H-Folly-Altitude-08 H&H-Folly-Altitude-07 H&H-Folly-Altitude-02 H&H-Folly-Altitude-schema-01 H&H-Folly-Altitude-schema-02 H&H-Folly-Altitude-schema-03 H&H-Folly-Altitude-schema-04