Folly ‘De Swoaistee’ één van de winnaars van de Folly-ontwerpwedstrijd

Posted on nov 3, 2014

Samen met collega Ward Huting (Huting & De Hoop) hebben wij 3 schetsontwerpen ingezonden voor de Folly ontwerpwedstrijd uitgeschreven door Stichting Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.


Folly ‘De Swoaistee’ wordt in 2015 gerealiseerd op het Erfgoedplein in Slochteren.

de andere winnaars zijn:

Alex den Braber – Folly bij de Hooge Berg
Lambert Kamps – Façade
Nathalie de Vries en Klaas Hofman (MVRDV) – Trug naor de Worrel
Geir Eide – Donker licht
Haiko Meijer (Onix) – Koetshuisje
René van Zuuk – Koperen kamer
Arjen Boerstra – Secret Oak
Fivelingo – Van Bus noar bos
Reinier de Gooijer – Strotempel


FOLLY ‘De Swoaistee’

Het Erfgoedplein is een historisch interessante plek. Vroeger was hier het Slochterdiep, de levensader van het gebied. De trekschuiten meerden hier meerdere keren per week aan en het was de plek in de omgeving waar samen met de overslag van goederen nieuwtjes werden uitgewisseld. De trekschuiten konden keren in het smalle diep door de hier gelegen zwaaikom (Groningse benaming is swoaistee).

Het is daarom zeer vanzelfsprekend dat alle prominente gebouwen van Slochteren rond deze plek staan. De plek waar de “geschiedenis-folly” gesitueerd is kan daarom met recht het middelpunt van het dorp worden genoemd.

Vanuit deze plek kunnen denkbeeldige zichtlijnen getrokken worden naar de bijzondere gebouwen in de omgeving die allemaal een eigen verhaal vertellen over de geschiedenis van het dorp.

Folly De Swoaistee staat op de plek waar de zwaaikom gesitueerd was en is ontworpen rondom deze denkbeeldige zichtlijnen. De blik van de bezoeker zal hierdoor automatisch bepaald worden bij de gebouwen rond het plein en het Slochterdiep.

In het midden van de folly is een zitgelegenheid van hieruit kan de bezoeker alle richtingen op kijken, dit is de swoaistee de plek waar het allemaal om draait, het middelpunt. In de vloer van de folly zijn als emblemen de verschillende gebouwen aangebracht. Zij vertellen het verhaal over het Slochterdiep, de trekschuiten en het leven van toen wat zich rond het Erfgoedplein van nu afspeelde.

Folly De Swoaistee kan op verschillende manieren worden gebouwd, de definitieve uitvoering zal bepaald kunnen worden door de eisen die vanuit de vergunningsverstrekking komen maar ook door het soort samenwerking dat met het onderwijs mogelijk is. De twee hier getoonde opties zijn papercrete (zie uitleg over samenwerking scholen) en houtskeletbouw. Los van de bouwwijze kiezen we voor de binnenzijde van de folly voor een rode tint, verwijzend naar de typisch rode Groningse baksteen die mogelijk werd door het turf dat in de omgeving werd gewonnen en dat als brandstof diende in de steenfabrieken. Zo sluit de binnenwereld van de folly aan bij huizen van die tijd.

Met dank aan Joop Wijnsema voor de informatie over de geschiedenis van Slochteren en het Erfgoedplein.

H&H- Folly De Swoaistee-02

H&H- Folly De Swoaistee-01

H&H- Folly De Swoaistee-03

H&H- Folly De Swoaistee-04

H&H- Folly De Swoaistee-07

H&H- Folly De Swoaistee-05

H&H- Folly De Swoaistee-06

H&H- Folly De Swoaistee-pg