Studio Volop, circulair materiaalonderzoek

Posted on sep 13, 2018

Studio Volop (samenwerkingsverband tussen Volken de Vlas & Gerard de Hoop) doet op het moment onderzoek naar het gebruik van (her)winbare grondstoffen uit natuurlijke bronnen, afvalstromen en restproducten uit industrie en landbouw. Ontwikkeling van nieuwe circulaire materialen voor toepassingen in architectuur en productdesign.

www.studiovolop.nl

“Diggels”

Onderzoek naar het ontwikkelen duurzaam regionaal terrazzo.Er worden experimenten uitgevoerd met toeslagen uit lokale afvalstromen zoals metselpuin en glas, reststromen uit industrie en landbouw zoals stro en hennepvezel, en (her)winbare natuurlijke grondstoffen zoals schelpen en kiezelstenen.
Daarnaast wordt metselgranulaat gebruikt dat afkomstig is van panden uit de Provincie Groningen die worden gesloopt in verband met aardbevingsschade.

“Piton”

Onderzoek naar het ontwikkelen van circulair beton. Er worden experimenten uitgevoerd met recepten voor beton waarbij het traditionele (nieuwe) cement, zand en grind wordt vervangen door hergebruik van vermalen sloopbeton in verschillende fracties zoals betonzand, betongranulaat en betonpuin. Succesvolle recepten worden als basis gebruikt voor het ontwikkelen van Diggels.

 

Hieronder enkele voorbeelden van onze eerste resultaten: