3 entries for the Folly Design Competition Slochteren

Posted on Sep 26, 2014

Together with colleague Ward Huting  (Huting & De Hoop)  we submitted three sketches for the Folly design competition organised by Stichting Estate Fraeylemaborg in Slochteren.

 


 

FOLLY ‘Altitude’

Entry (Huting & De Hoop) for the Folly design competition issued by Stichting Landgoed Fraeylemborg .

The starting point for the shape and size of the folly Altitude is a standard sea container. The mass of the sea container has been cut into 8 smaller portions.Each part has been lifted gradually into 8 smaller segments. Thus, differences in altitude appear and specific rooms in which visitors can walk around. The rooms can be used for exhibitions.
These segments make the mass unrecognisable as a sea container, the observer is presented with remarkable views which particularise the park beyond. The geometrical imagery contrasts with the preceding baroque, romantic English garden and its straight forms.

At the same time, the colour orange contrasts with the predominantly green surroundings.
From the entrance, the route gradually goes up.
The exhibition space is situated over the passage, whereby a socle is created for different exhibitions.
The exhibition spaces are largely sealed. There is no natural light and they are splash proof. However, the passage is transparent in various places, allowing visitors to view the park from different heights. These smaller segments consist of a framework made of square metal tubes, metal plates and expanded metal. Each segment rests on one pillar, by joining the separate segments, the structure becomes one stabile entity. This folly is not designed for one specific location, it has to be said that the folly needs an open space to bring out its best.

 H&H-Folly-Altitude-01 H&H-Folly-Altitude-02 H&H-Folly-Altitude-05 H&H-Folly-Altitude-06 H&H-Folly-Altitude-07 H&H-Folly-Altitude-08 H&H-Folly-Altitude-schema-01 H&H-Folly-Altitude-schema-03 H&H-Folly-Altitude-schema-04


FOLLY ‘De Hermitage’

(sorry dutch)

Een folly is per definitie een bouwwerk zonder gedefinieerde functie, maar in dit bijzondere geval is die functie er toch gewenst in de vorm van een expositieruimte. Folly De Hermitage heeft daarom ook een dubbele betekenis: Hermitage betekent een woning van een heremiet of kluizenaar maar roept ook meteen associaties op met het museum in Sint-Petersburg.

Deze dubbele betekenis heb ik tot uitdrukking proberen te brengen in de vormgeving en materialisering van de hermitage folly. Aan de ene kant zeer gesloten en mysterieus als een moderne variant van een kluizenaarswoning. Maar aan de andere kant heel open en toegankelijk als een museum.

De folly bestaat uit drie volumes welke onder verschillende hoeken ten opzicht van elkaar zijn geplaatst. Ze staan op pootjes, zijn geheel gesloten en vormen een scherp contrast met de tuin van de borg. De vorm is zo gekozen dat deze niet direct herkenbaar is als gebouw, de pootjes roepen associaties op met meubilair. De drie volumes lijken steun bij elkaar te zoeken, ze vloeien in elkaar over, maar lijken bevroren in hun beweging. Een van de volumes tilt nog net zijn voeten op en lijkt hierdoor boven het maaiveld te zweven.

De folly zal door zijn gesloten karakter de beschouwer nieuwsgierig maken en vragen oproepen: Waarom lijkt de folly te bewegen? Is het instabiel geworden? Of houden de volumes elkaar juist in balans? Wat bevindt zich in de folly? Hoe zal de ruimte er van binnen uitzien? Het lijnenspel van de schuine volumes en in de huid van de folly is voor de beter ingevoerde beschouwer een hint naar de formele periode (1690-1781) van de tuin waarbij geometrische zichtlijnen het beeld bepaalden. Enkele van deze zichtlijnen zijn nu ook nog aanwezig, in de vorm van de centrale as en het schuine pad in het park vanaf De Venne.

Door het betreden van de folly stap je letterlijk een andere wereld binnen, die van de hermitage als kunst-kluis, als museum. De schuine wanden en vloeren vormen een eigen wereld waarbinnen alle aandacht uitgaat naar de tentoongestelde werken. De daklichten die overdag zorgen voor voldoende lichttoetreding vormen de enige relatie met de buitenwereld. De in zichzelf gekeerde vorm van de folly opent zich hier juist doordat de 3 volumes van binnen één zijn.

Folly De Hermitage is niet ontworpen is voor een specifieke plek maar heeft wel een beschutte of geborgen plek nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. De definitieve plaats kan in overleg worden bepaald.

In de tuin van de borg was in de periode rond 1843 zeer waarschijnlijk een hermitage, al is het bewijs daarvoor nog niet gevonden. Door deze folly is de hermitage weer terug in de Engelse landschapstuin van de Fraeylemaborg!

Follly-De-Hermitage-01 Follly-De-Hermitage-02 Follly-De-Hermitage-10 Follly-De-Hermitage-05  Follly-De-Hermitage-08Follly-De-Hermitage-04   Follly-De-Hermitage-11 Follly-De-Hermitage-09Follly-De-Hermitage-12


FOLLY ‘De Swoaistee’

The Heritage Square is a place of historical interest. The Slochterdiep, the region’s maritime artery, used to run here.
The track boats moored here several time a week. Not only were goods trans-shipped but gossip and news were exchanged at the same time.The canal boats could turn in the narrow canal because of the turning point ( called a ‘swoaistee’ in the Groningen dialect) which was located here. Because of that, all of Slochteren prominent buildings are found here.
The ‘history Folly’ is situated in the heart of the village.
Imaginary sightlines can be drawn from this spot to the remarkable buildings, each of these buildings has its own story to tell about the history of the village.
Folly ‘the Swoaistee’ is on the spot where once the turning point was and is designed around the imaginary sightlines.
The visitor’s view will automatically be determined by the buildings in the square and the Slochterdiep.

In the centre of the Folly a seating area is created, from which visitors can look in all directions. This is the turning point (the Swoaistee), the central point of the structure.

H&H- Folly De Swoaistee-01 H&H- Folly De Swoaistee-02 H&H- Folly De Swoaistee-03  H&H- Folly De Swoaistee-05 H&H- Folly De Swoaistee-06 H&H- Folly De Swoaistee-07  H&H- Folly De Swoaistee-04H&H- Folly De Swoaistee-09H&H- Folly De Swoaistee-08