3 inzendingen voor de Folly ontwerpwedstrijd Slochteren

Posted on sep 26, 2014

Samen met collega Ward Huting (Huting & De Hoop) hebben wij 3 schetsontwerpen ingezonden voor de Folly ontwerpwedstrijd uitgeschreven door Stichting Landgoed Fraeylemaborg in Slochteren.


sorry dutch

 

FOLLY ‘Altitude’

Uitgangspunt voor de vorm en afmeting van de folly Altitude is een standaard zeecontainer. Het volume van de zeecontainer is in 8 kleinere volumes gesneden. Ieder segment is trapsgewijs 30 centimeter omhoog geplaatst. Zo ontstaan er hoogteverschillen (altitude) en specifieke ruimtes waarin gelopen en geëxposeerd kan worden.Door deze uitsnedes is het volume niet meer herkenbaar als container, er ontstaan voor de beschouwer bijzondere doorzichten die het achterliggende park verbijzonderen.

De geometrische beeldentaal vormt een contrast met de romantische Engelse tuin en refereert aan de voorgaande barokke tuin met zijn strakke vormen. De kleur oranje contrasteert tevens met de overwegend groene omgeving.

De expositieruimtes die zijn ontstaan binnen het volume zijn via een deur aan de korte zijde toegankelijk. Vanaf de ingang loopt de route trapsgewijs omhoog. De expositieruimtes zijn hoger gelegen dan het loopgedeelte, waardoor ze fungeren als sokkel voor de verschillende soorten exposities. De ruimtes waarin geëxposeerd kan worden zijn grotendeels gesloten en hierdoor ook spatwaterdicht. In contrast daarmee is de looproute op verschillende plaatsen transparant, zodat de bezoeker op verschillende hoogtes het park kan inkijken. Tevens zorgt deze openheid voor voldoende lichtinval waardoor er niet noodzakelijk stroomvoorziening hoeft te worden aangebracht.

De folly Altitude is opgebouwd uit verschillende kleinere volumes die op de locatie te koppelen zijn. Deze kleinere volumes bestaan uit een framewerk van vierkante metalen kokers, metalen platen en strekmetaal. Ieder volume steunt op één pilaar, door de koppeling van de individuele volumes wordt het geheel stabiel.

Deze folly is niet ontworpen voor één specifieke locatie, alhoewel de folly een open ruimte nodig heeft om tot zijn recht te komen.

 H&H-Folly-Altitude-01 H&H-Folly-Altitude-02 H&H-Folly-Altitude-05 H&H-Folly-Altitude-06 H&H-Folly-Altitude-07 H&H-Folly-Altitude-08 H&H-Folly-Altitude-schema-01 H&H-Folly-Altitude-schema-03 H&H-Folly-Altitude-schema-04


FOLLY ‘De Hermitage’

Een folly is per definitie een bouwwerk zonder gedefinieerde functie, maar in dit bijzondere geval is die functie er toch gewenst in de vorm van een expositieruimte. Folly De Hermitage heeft daarom ook een dubbele betekenis: Hermitage betekent een woning van een heremiet of kluizenaar maar roept ook meteen associaties op met het museum in Sint-Petersburg.

Deze dubbele betekenis heb ik tot uitdrukking proberen te brengen in de vormgeving en materialisering van de hermitage folly. Aan de ene kant zeer gesloten en mysterieus als een moderne variant van een kluizenaarswoning. Maar aan de andere kant heel open en toegankelijk als een museum.

De folly bestaat uit drie volumes welke onder verschillende hoeken ten opzicht van elkaar zijn geplaatst. Ze staan op pootjes, zijn geheel gesloten en vormen een scherp contrast met de tuin van de borg. De vorm is zo gekozen dat deze niet direct herkenbaar is als gebouw, de pootjes roepen associaties op met meubilair. De drie volumes lijken steun bij elkaar te zoeken, ze vloeien in elkaar over, maar lijken bevroren in hun beweging. Een van de volumes tilt nog net zijn voeten op en lijkt hierdoor boven het maaiveld te zweven.

De folly zal door zijn gesloten karakter de beschouwer nieuwsgierig maken en vragen oproepen: Waarom lijkt de folly te bewegen? Is het instabiel geworden? Of houden de volumes elkaar juist in balans? Wat bevindt zich in de folly? Hoe zal de ruimte er van binnen uitzien? Het lijnenspel van de schuine volumes en in de huid van de folly is voor de beter ingevoerde beschouwer een hint naar de formele periode (1690-1781) van de tuin waarbij geometrische zichtlijnen het beeld bepaalden. Enkele van deze zichtlijnen zijn nu ook nog aanwezig, in de vorm van de centrale as en het schuine pad in het park vanaf De Venne.

Door het betreden van de folly stap je letterlijk een andere wereld binnen, die van de hermitage als kunst-kluis, als museum. De schuine wanden en vloeren vormen een eigen wereld waarbinnen alle aandacht uitgaat naar de tentoongestelde werken. De daklichten die overdag zorgen voor voldoende lichttoetreding vormen de enige relatie met de buitenwereld. De in zichzelf gekeerde vorm van de folly opent zich hier juist doordat de 3 volumes van binnen één zijn.

Folly De Hermitage is niet ontworpen is voor een specifieke plek maar heeft wel een beschutte of geborgen plek nodig heeft om goed tot zijn recht te komen. De definitieve plaats kan in overleg worden bepaald.

In de tuin van de borg was in de periode rond 1843 zeer waarschijnlijk een hermitage, al is het bewijs daarvoor nog niet gevonden. Door deze folly is de hermitage weer terug in de Engelse landschapstuin van de Fraeylemaborg!

Follly-De-Hermitage-01 Follly-De-Hermitage-02 Follly-De-Hermitage-10 Follly-De-Hermitage-05  Follly-De-Hermitage-08Follly-De-Hermitage-04   Follly-De-Hermitage-11 Follly-De-Hermitage-09Follly-De-Hermitage-12


FOLLY ‘De Swoaistee’

Het Erfgoedplein is een historisch interessante plek. Vroeger was hier het Slochterdiep, de levensader van het gebied. De trekschuiten meerden hier meerdere keren per week aan en het was de plek in de omgeving waar samen met de overslag van goederen nieuwtjes werden uitgewisseld. De trekschuiten konden keren in het smalle diep door de hier gelegen zwaaikom (Groningse benaming is swoaistee).

Het is daarom zeer vanzelfsprekend dat alle prominente gebouwen van Slochteren rond deze plek staan. De plek waar de “geschiedenis-folly” gesitueerd is kan daarom met recht het middelpunt van het dorp worden genoemd.

Vanuit deze plek kunnen denkbeeldige zichtlijnen getrokken worden naar de bijzondere gebouwen in de omgeving die allemaal een eigen verhaal vertellen over de geschiedenis van het dorp.

Folly De Swoaistee staat op de plek waar de zwaaikom gesitueerd was en is ontworpen rondom deze denkbeeldige zichtlijnen. De blik van de bezoeker zal hierdoor automatisch bepaald worden bij de gebouwen rond het plein en het Slochterdiep.

In het midden van de folly is een zitgelegenheid van hieruit kan de bezoeker alle richtingen op kijken, dit is de swoaistee de plek waar het allemaal om draait, het middelpunt. In de vloer van de folly zijn als emblemen de verschillende gebouwen aangebracht. Zij vertellen het verhaal over het Slochterdiep, de trekschuiten en het leven van toen wat zich rond het Erfgoedplein van nu afspeelde.

Folly De Swoaistee kan op verschillende manieren worden gebouwd, de definitieve uitvoering zal bepaald kunnen worden door de eisen die vanuit de vergunningsverstrekking komen maar ook door het soort samenwerking dat met het onderwijs mogelijk is. De twee hier getoonde opties zijn papercrete (zie uitleg over samenwerking scholen) en houtskeletbouw. Los van de bouwwijze kiezen we voor de binnenzijde van de folly voor een rode tint, verwijzend naar de typisch rode Groningse baksteen die mogelijk werd door het turf dat in de omgeving werd gewonnen en dat als brandstof diende in de steenfabrieken. Zo sluit de binnenwereld van de folly aan bij huizen van die tijd.

Met dank aan Joop Wijnsema voor de informatie over de geschiedenis van Slochteren en het Erfgoedplein.

H&H- Folly De Swoaistee-01 H&H- Folly De Swoaistee-02 H&H- Folly De Swoaistee-03  H&H- Folly De Swoaistee-05 H&H- Folly De Swoaistee-06 H&H- Folly De Swoaistee-07  H&H- Folly De Swoaistee-04H&H- Folly De Swoaistee-09H&H- Folly De Swoaistee-08